Προσφορά

 Κόμπος μαλλί σε στημόνι βαμβάκι

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΑΛΙΩΝ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ | ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΑΛΙΩΝ
    Ένα χρηστικό έργο τέχνης που ντύνει τον προσωπικό μας χώρο, είναι σήμερα ένα όνειρο εφικτό. Ο μύθος κατέρρευσε και τα κριτήρια για την επιλογή του δικού μας χαλιού είναι πλέον πιο χαλαρά.
    Δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες παρά μόνο τα χαρακτηριστικά των περιοχών παραγωγής και το προσωπικό μας γούστο. Εκεί που αυτά συναντώνται, έχουμε την τέλεια επιλογή.
    Δημιουργήθηκε με τον καιρό η λανθασμένη εντύπωση ότι η τιμή ενός χαλιού εξαρτάται από την ποσότητα των κόμπων του. Στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές.
    Ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να έχει στο μυαλό του μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά :

  • Οι κόμποι και η πληθώρα τους είναι μέτρο σύγκρισης μεταξύ μόνο όμοιων χαλιών.
  • Τα μεταξωτά χαλιά δεν είναι πάντα καλύτερα από τα μάλλινα. Υπάρχουν μάλλινα που είναι πολύ ανώτερα σε ποιότητα και πυκνότητα.
  • Υπάρχουν χαλιά μεταξωτά, μάλλινα ή και συνδυασμός των δυο (μάλλινα με περίγραμμα ή φόντο μετάξι) άλλα "δεμένα" σε μαλλί, άλλα σε μετάξι ή βαμβάκι. Η ποιότητα του υλικού είναι καθοριστική για την σύγκριση της τιμής τους.
  • Εκτός από τα χαλιά που φτιάχνονται με κόμπους, υπάρχουν και τα κιλίμια που υφαίνονται σε αργαλειό χωρίς κόμπους. Αυτά συνήθως είναι μάλλινα ή βαμβακερά και σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα στα υφάδια παρεμβαίνουν σχέδια φτιαγμένα με κόμπους (κιλιμόχαλα).
  • Αφού τελειώσει η πρώτη φάση της κατασκευής του χαλιού, ακολουθεί μια χρονοβόρα διαδικασία κουρέματος, πλυσίματος, ρελιάσματος και φινιρίσματος του κάθε χαλιού. Ο τρόπος που γίνονται όλα αυτά, δίνει στο κάθε χαλί μια ιδιαίτερη λάμψη, προσωπικότητα αλλά διαφοροποιεί και την τιμή.
  • Δυο χαλιά μπορεί να είναι όμοια μεταξύ τους, αλλά ποτέ ίδια. Πολλές φορές το σχέδιο στο ίδιο χαλί δεν είναι συμμετρικό και παρατηρούνται μικρές ή και μεγάλες διαφορές στο χρώμα ή το σχέδιο. Αυτό δεν υποδηλώνει ελάττωμα, αντίθετα του προσδίδει τη γοητεία του υφασμένου στο χέρι ή σε άλλη περίπτωση βαμμένου με φυτικές βαφές. Άλλες φορές παρατηρούμε ότι ένα χαλί είναι στραβό ή έχει μακρύτερα ή καθόλου κρόσσια από τη μια του πλευρά κάτι που επίσης δεν είναι ελάττωμα.
Περιοχή Β2Β
Username: Password: